Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

J. Bidenas sukėlė nuostabą pasakęs, kad jo dėdės kūną galbūt suvalgė kanibalai

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) sukėlė nuostabą, užsiminęs kad Naujosios Gvinėjos saloje kanibalai galėjo suvalgyti jo dėdės kūną, kai Antrojo pasaulinio karo metu buvo numuštas lėktuvas, kuriuo jis skrido.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Scanpix“/AP nuotr.

Tačiau Baltieji rūmai ketvirtadienį teigė, kad tiesa, kaip ir daugelio šeimos legendų atveju, gali būti šiek tiek kitokia. Oficialūs dokumentai taip pat rodo ką kita, nei pasakojo J. Bidenas. 

J. Bidenas pagerbė savo dėdę, 2-ąjį leitenantą Ambrose'ą J. Finneganą (Embrouzą Dž. Fineganą), trečiadienį aplankęs karo memorialą per rinkimų kampanijos kelionę į prezidento gimtąjį miestą Skrantoną, esantį Pensilvanijos valstijoje.

81-erių prezidentas, kuriam 1944-aisiais, kai mirė jo dėdė, buvo vieneri metai, ištiesė ranką ir palietė ant paminklo iškaltą A. J. Finnegano pavardę. 

„Jis [lėktuvas] buvo numuštas Naujojoje Gvinėjoje, ir jo kūnas taip ir nebuvo rastas, nes toje salos dalyje buvo daug kanibalų“, – vėliau J. Bidenas pasakojo Pitsberge susirinkusiems plieno pramonės darbininkams.

J. Bidenas taip pat pakartojo šią istoriją žurnalistams ir pridūrė, kad jo lėktuvas „buvo numuštas vietovėje, kur Naujojoje Gvinėjoje buvo daug kanibalų“. Jis teigė, kad JAV vyriausybė atgavo numušto lėktuvo dalis.

Problema? 

Vis dėlto jo pasakojimas apie dėdės mirtį ir galimą kanibalizmą skiriasi nuo JAV gynybos dokumentų.

Oficiali belaisvių ir dingusių be žinios asmenų apskaitos agentūra (DPAA) nurodė, kad A. J. Finnegano lėktuvas skrido į Naująją Gvinėją kurjerių reisu ir dėl nežinomų priežasčių buvo priverstas nusileisti į vandenyną netoli salos krantų.

Orlaiviui smarkiai atsitrenkus į vandenį trims įgulos nariams nepavyko išsigelbėti iš skęstančio lėktuvo nuolaužų. Tačiau vienas iš įgulos narių liko gyvas. Jį išgelbėjo netoliese barža plaukiantys žmonės, sakoma DPAA interneto svetainėje.

„Kitą dieną atlikus paieškas iš oro, dingusio orlaivio ar dingusių įgulos narių pėdsakų nerasta“, – sakoma pranešime.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre (Karin Žan Pjer) patvirtino, kad A. J. Finneganas „žuvo, kai karinis lėktuvas, kuriuo jis skrido, sudužo Ramiajame vandenyne“, o ne virš sausumos. 

Tačiau ji gynė J. Bideną, sakydama, kad prezidentui  pagerbti savo dėdę memoriale buvo „nepaprastai jautri ir svarbi“ akimirka.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė teigė, kad J. Bidenas ryžosi atskleisti savo dėdės istoriją, norėdamas pademonstruoti paramą veteranams, ir brėžė skirtį su numanomu jo varžovu šių metų rinkimuose respublikonu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu), kuris, anot jos, būdamas prezidentu paniekinamai atsiliepė apie kare žuvusius karius.

Šis klausimas yra asmeniškas J. Bidenui, kurio vyresnysis sūnus Beau (Bo) buvo Irako karo veteranas ir kurio mirtį nuo smegenų vėžio prezidentas sieja su karinės bazės teritorija, kurioje deginamos atliekos. 

Papua Naujosios Gvinėjos, Ramiojo vandenyno valstybės, užimančios rytinę Naujosios Gvinėjos salos pusę prie šiaurinės Australijos pakrantės, istorijoje yra pasitaikę kanibalizmo atvejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius