Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kodėl smūgiui buvo pasirinktas Irano miestas Isfahanas?

Neaišku, į ką, jei apskritai į kažką, buvo nukreiptas Izraelio naktinis smūgis Irane. Tačiau tikrai neturėtų stebinti tai, kad centrinėje Isfahano provincijoje buvo pranešta apie sprogimus, sako BBC.
Isfahanas
Isfahanas / Google Maps

Isfahane yra keletas branduolinių objektų, įskaitant Isfahano branduolinių technologijų centrą ir Natanzo urano sodrinimo gamyklą.

Aplink miestą yra daug karinių bazių

Branduolinių ir cheminių ginklų ekspertas BBC sakė, kad Isfahano, antrojo Irano miesto, pasirinkimas potencialiu taikiniu yra „labai svarbus“.

Buvęs Jungtinės Karalystės ir NATO branduolinių pajėgų vadas Hamishas De Brettonas Gordonas pažymėjo, kad aplink miestą yra daug karinių bazių – viena iš jų, matyt, tapo taikiniu naktį.

„[Pranešama, kad ataka] buvo gana netoli tos vietos, kur, mūsų nuomone, Iranas kuria branduolinius ginklus, todėl manau, kad tai buvo užuomina jiems“, – teigė jis BBC naujienų tarnybai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kariškiai budi branduolinio objekto sargyboje prie Isfahano
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kariškiai budi branduolinio objekto sargyboje prie Isfahano

H.De Brettonas Gordonas sakė, kad smūgių tikslas buvo „demonstruoti pajėgumus ir galbūt ketinimus“.

„Iranas į Izraelį paleidžia daugiau nei 300 raketų, bet beveik visos jos numušamos. Izraelis į Irano taikinį paleidžia vieną, galbūt dvi raketas, kurios, atrodo, prasiskverbė ir padarė žalos“, – sakė analitikas.

Jis pridūrė, kad Izraelis gerokai lenkia Iraną įprastine karine galia, todėl Teheranas linkęs atakoms pasitelkti statytinius ir vengti „kautis su Izraeliu, nes žino, kad gautų tikrą smūgį“.

Kalbėdamas apie tai, kad iraniečiai menkina atakos reikšmę, De Brettonas Gordonas pastebėjo, kad jie nenori pripažinti, jog Izraelio raketos prasiskverbė pro jų „labai pasenusias“ oro gynybos sistemas ir pataikė į taikinius.

Ankstesnės atakos

Iranas apkaltino Izraelį sabotažu 2021 m. balandį, kai požeminėje zonoje įvyko sprogimas, sugadinęs daugybę centrifugų. Izraelio žiniasklaida tuomet pranešė, kad tai buvo žvalgybos agentūros „Mossad“ operacija.

Isfahane taip pat yra nemažai svarbių karinių objektų, įskaitant Šahid Babaei oro pajėgų bazę ir raketų kūrimo bei gamybos įrenginius.

2023 m. sausio mėn. Iranas apkaltino Izraelį dėl išpuolio prieš vadinamąjį „dirbtuvių kompleksą“ Isfahano miesto centre, kuriame, jo teigimu, dalyvavo trys dronai ir kuris padarė nedidelę žalą. Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu tuo metu sakė, kad jo šalis „ėmėsi veiksmų prieš tam tikrų ginklų kūrimą“ Irane, tačiau jis nei patvirtino, nei paneigė, kad yra su tuo susijęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius