Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Po „liekninančių“ vaistų vartojimo – suglebę minkštieji audiniai

„Staigaus svorio metimo be liekamųjų padarinių nebūna“, – teigia gydytojai. Ypač akivaizdžios pasekmės vyresniame amžiuje. Medikai perspėja: siekiant ištaisyti ekstremalių kūno svorio pokyčių padarinius, neretai gali tekti kreiptis ir į plastikos chirurgus.
Gydytojas įspėja apie pavojingas lieknėti padedančių vaistų pasekmes
Gydytojas įspėja apie pavojingas lieknėti padedančių vaistų pasekmes / Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr.

Europos gyventojai vis dažniau susiduria su antsvorio ir nutukimo problemomis. Pasaulio sveikatos organizacija praneša, kad 63 proc. vyrų, 54 proc. moterų ir kas trečias vaikas kenčia nuo šios sveikatos problemos. Žmonių bandymas spręsti nutukimo problemą išryškino ir vis populiarėjančių griežtų dietų bei medikamentų, naudojamų svorio metimui, rizikas.

Gydytojai ragina kūno svorį mažinti pasitelkus sveiką mitybą bei sportą ir vengti staigių pokyčių, kurie dažnai duoda daugiau žalos, nei naudos. Lyderiaujančioje chirurgijos klinikoje Baltijos šalyse ortopedijos, bariatrijos ir plastinės chirurgijos srityse „Nordclinic“ dirbantis plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas dr. Gediminas Samulėnas sako, kad greitai daug svorio netekę žmonės neretai kreipiasi į plastikos chirurgus dėl minkštųjų audinių korekcijos.

Shutterstock nuotr./Nutukimo gydymas diabeto vaistais
Shutterstock nuotr./Nutukimo gydymas diabeto vaistais

Pavojingi „liekninančių vaistų“ padariniai

Pastaraisiais metais visame pasaulyje išpopuliarėjo vaistas „Ozempic“, skirtas 2 tipo diabeto gydymui, kurio vienas iš poveikių – svorio netekimas. Nors vaisto veiklioji medžiaga, padedanti reguliuoti svorį sergantiems diabetu, Jungtinėse Amerikos valstijose patvirtinta 2017 m., o Jungtinėje Karalystėje – 2019 m., didžiausias šio medikamento poreikis yra būtent šiuo metu. Vaistą vartoti ne pagal paskirtį pradėjusios ir socialiniuose tinkluose apie „greitą bei lengvą“ lieknėjimo būdą pasakojančios garsenybės išpopuliarino jį taip, kad medikamento ėmė trūkti sergantiems diabetu.

Jungtinėje Karalystėje atliktas žurnalistinis tyrimas atskleidė, kad internetinės parduotuvės be tinkamo patikrinimo šiuos medikamentus parduoda žmonėms, turintiems sveiką kūno svorį ir tiesiog norintiems atsikratyti papildomų kilogramų.

Medikai perspėja, kad toks lieknėjimo būdas – nėra pilnai ištirtas su diabetu nesergančiais žmonėmis, todėl neaišku, kaip gali paveikti organizmą. Europos vaistų agentūra pradėjo papildomą šių vaistų tyrimą po to, kai juos vartojantys žmonės pranešė apie psichologinius šio vaisto vartojimo padarinius – savęs žalojimo atvejus bei nurodė turintys minčių apie savižudybę.

Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba
Jei reikia pagalbos vaiko teisių klausimais
Skambinkite pagalbos telefonu 8 800 10 800 arba rašykite žinutę Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pokalbių laukelyje „Pasikalbėkime“. Pranešti apie pažeidimą galima vaiko teisių apsaugos skyriuose, užpildant formą Tarnybos interneto svetainėje, arba skambinti telefonu 112.

Kenkia fizinei ir psichologinei sveikatai

Nors atsikratyti kelių ar keliolikos kilogramų norėtų nemažai žmonių, staigus svorio netekimas kelia rizikų ne tik išvaizdai, bet ir fizinei bei psichologinei sveikatai.

„Pirmiausia, jei šiais vaistais yra piknaudžiaujama ar eksperimentuojama, svorio metimas labiau primins ne tradicinį riebalų „deginimą“ sportu ir dieta, o labiau kūno išsekimą. Dėl to gali nukentėti ir raumenų masė, nes badaujantis kūnas gali pradėti energijai metabolizuoti baltymus, – teigė dr. G. Samulėnas – Jei dar pridėsime vaisto polinkį mažinti apetitą, tai ir su maistu gaunamų būtinųjų baltymų, tikėtina, bus suvartojama mažiau. Tokie „tylūs“ su šio vaisto vartojimu susiję padariniai ilgainiui gali būti pavojingi.“

Staiga sumažėjus svoriui, kūne dažnai sutrinka elektrolitų pusiausvyra. Bet koks šių elementų proporcijos disbalansas gali būti potencialiai pavojingas ir sukelti traukulius bei aritmiją. Ekstremaliais būdais metant svorį organizmas negauna būtinų maistinių medžiagų, reikalingų sveikam funkcionavimui. Kai kurių maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminas D ir kalcis, trūkumas gali padidinti riziką susirgti tam tikromis ligomis arba nulemti traumas.

Staigus svorio netekimas gali sukelti tulžies pūslės akmenligę, žarnyno sutrikimus, ar klinikinę depresiją. Negana to, netekus daug kilogramų per trumpą laiką, kyla rizika, kad oda nespės prisitaikyti, todėl prireiks plastikos chirurgų pagalbos.

123RF.com nuotr./Svoris
123RF.com nuotr./Svoris

Svorio metimas priklauso ir nuo amžiaus

Pasak dr. G.Samulėno, svorio kritimui įvykus sparčiai, kūno jungiamasis audinys nespėja prisitaikyti prie pakitusių biomechaninių krūvių. Tas labiau pasireiškia bėgant metams – kuo vyresnis yra sparčiai svorį metantis asmuo, tuo labiau suglebs jo minkštieji audiniai. Taip yra dėl natūraliai mažėjančio odos elastingumo.

„Po ženklaus svorio metimo pacientai dažniausiai kreipiasi dėl pilvo plastikos, krūtų pakėlimo, žastų bei šlaunų plastikos. Nemažai kreipiasi ir dėl veido audinių pakėlimo. Kartais pasitaiko užklausos dėl sėdmenų pakėlimo operacijų“, – apie dažniausiai pasitaikančius staigaus svorio metimo liekamuosius reiškinius kalbėjo chirurgas.

Jis paaiškino, kad staigus svorio kritimas savaime nėra natūralus, tad vienintelis apsaugantis faktorius yra paties proceso lėtinimas iki efektyvaus, tačiau ne itin staigaus svorio netekimo.

„Labai svarbi mityba – kad galėtų greičiau adaptuotis prie pokyčių, kūnui reikalingas platus maistinių medžiagų spektras. Sparčiai metant svorį galbūt galėtų padėti kompresinių rūbų dėvėjimas, kuris sumažintų odai tenkančias tempimo jėgas, tačiau tai tik spėjimas, nėra jokio mokslinio pagrindo“, – sakė dr. G.Samulėnas.

Sveikos gyvensenos specialistai, sporto treneriai bei gydytojai įsitikinę – nėra stebuklingo būdo greitai ir sveikai sumažinti kūno svorį, kartu išvengiant liekamųjų pasekmių. Todėl patariama subalansuoti mitybą, aktyvią fizinę veiklą bei nesigriebti ekstremalių priemonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius