TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Užfiksavo keistą reiškinį danguje: neprisigalvokite keistų teorijų

Šeštadienį Lietuvoje buvo pasirodęs keistokai atrodantis debesis. Feisbuko grupėje „Orai ir klimatas Lietuvoje“ pasidalintoje nuotraukoje – ganėtinai retai Lietuvoje pastebimas ir nufotografuojamas reiškinys.
Užfiksavo keistą reiškinį danguje, Kauno apylinkėse.
Užfiksavo keistą reiškinį danguje, Kauno apylinkėse. / Vilmos Ašmonaitės Kakštienės|„Orų entuziastai“ nuotr.
Temos: 1 Dangus

„Angliškai anksčiau jis vadintas fallstreak hole (lietuviško termino tam net nežinau), o gana neseniai (2017 m. pavasarį) tokiam reiškiniui duotas lotyniškas cavum debesies pavadinimas. Lietuviškai tai maždaug skambėtų kaip skylėtasis (arba tuščiaviduris) debesis“, – rašoma minėtoje grupėje.

Pasak jos, šis keistas debesies vaizdas susidaro dėl orlaivių sąveikos su stabiliu, bet nestoru debesų sudarytų iš peršaldyto vandens lašelių sluoksniu.

„Lėktuvas kildamas arba besileisdamas pro debesų sluoksnį jį tarsi praduria. Vietoje lašelių staiga susiformuoja ledo kristalai ir susidaro apvalios formos skylė debesyje, kurios centre trumpam būna matoma kaip krinta susidarę ledo kristalai (virga arba cirrus debesys). Šiuo atveju, sprendžiant pagal nuotraukas, cavum debesis, yra bebaigiantis užsitraukti, nes įprastai susidaro apvali giedro dangaus skylė. Kartais skylių danguje būna ne viena, todėl atrodo dar įspūdingiau, tačiau tai priklauso nuo lėktuvų skaičiaus, kurie praskrieja debesų sluoksnį“, – teigiama grupėje.

Toks reiškinys Lietuvoje fiksuotas ir ankstesniais metais.

„Kiek teko pastebėti, dažniausiai pas mus Lietuvoje šis reiškinys pasitaiko antroje pavasario pusėje ar birželio pradžioje. Jei kada pamatysit ir jūs, būtinai nufotografuokit, tik neskubėkit prisigalvoti keistai skambančių teorijų“, – perspėjama grupėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius