Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ispanijos Karalystės ambasadorė Lietuvoje subūrė žinomas moteris: visa tai – dėl svarbaus tikslo

Penktadienį Ispanijos Karalystės ambasadoje Vilniuje vyko Tarptautinės Vilniaus moterų asociacijos (IWAV) organizuojamos iniciatyvos „Sužydėjusi viltis“ („Blossom of Hope“), skirtos krūties vėžio diagnostikai Lietuvoje, labdaros renginio programos pristatymas bei susitikimas su pacientėmis ir Nacionalinio vėžio instituto atstovėmis.
Ispanijos Karalystės ambasadoje Vilniuje – „Sužydėjusios vilties“ susitikimas
Ispanijos Karalystės ambasadoje Vilniuje – „Sužydėjusios vilties“ susitikimas / Natalios Korytovos nuotr.

Susitikime dalyvavo Ispanijos Karalystės ambasadorė Lietuvoje Maria Nieves Blanco Diaz, televizijos laidų vedėja, kulinarinių knygų autorė ir verslininkė Beata Nicholson, renginių organizatorė Agnė Grigaliūnienė, IWAV komiteto narės, Nacionalinio vėžio instituto bei pacienčių atstovės. Susitikimą organizavo iniciatyvos „Sužydėjusi viltis“ pirmininkė Aušra Mikulytė.

Natalios Korytovos nuotr./Ispanijos Karalystės ambasadoje Vilniuje – „Sužydėjusios vilties“ susitikimas
Natalios Korytovos nuotr./Ispanijos Karalystės ambasadoje Vilniuje – „Sužydėjusios vilties“ susitikimas

Psichologinis palaikymas – kritiškai svarbus

Ispanijos Karalystės ambasadorė Lietuvoje susitikimo metu teigė, kad ši iniciatyva – jai labai artima. Ambasadorė pati yra praėjusi kovos su krūties vėžiu kelią.

„Labdaros iniciatyvos, ypač susijusios su moterų patiriamais iššūkiais, man yra labai svarbios. Kartais mes, moterys, norėdamos būti pamatytos ir išgirstos, susiduriame su tam tikrais sunkumais. Pati esu sirgusi krūties vėžiu, todėl iš savo ir savo draugių patirties suprantu, kokius sunkumus tenka įveikti pacientėms. Žinau, kaip tokiose situacijose esančioms moterims yra reikalingas psichologinis palaikymas. Tad turime kurti tokią aplinką, kurioje jos gali jaustis visuomenės dalimi ir toliau džiaugtis savo gražiu gyvenimu“, – kalbėjo M.Nieves Blanco Diaz.

Ankstyvoje stadijoje nustatyta liga – išgelbėta gyvybė

Nacionalinio vėžio instituto radiologijos skyriaus vedėja gydytoja dr. Jurgita Ušinskienė susitikimo metu pasidalino krūties vėžio susirgimų statistika: net 1 iš 8 moterų Lietuvoje susiduria su šia liga.

„Pernai mūsų šalyje nustatyti net 1700 nauji krūties vėžio atvejai. 2022-aisias nuo krūties vėžio iš viso buvo gydoma apie 20 tūkst. moterų, 565 iš jų neišgyveno. Deja, bet Lietuvoje vis dar turime aukštą mirtingumo nuo krūties vėžio rodiklį, todėl ankstyva ligos diagnostika – itin svarbi. Ligą nustačius ankstyvoje stadijoje, absoliuti dauguma moterų nuo jos pasveiksta ir krūties vėžys beveik nepaveikia pacienčių gyvenimo kokybės“, – teigė J.Ušinskienė.

Natalios Korytovos nuotr./Ispanijos Karalystės ambasadoje Vilniuje – „Sužydėjusios vilties“ susitikimas
Natalios Korytovos nuotr./Ispanijos Karalystės ambasadoje Vilniuje – „Sužydėjusios vilties“ susitikimas

Pacienčių istorijos virto dokumentine pjese

Renginių organizatorė A.Grigaliūnienė taip pat pasidalijo savo asmenine patirtimi.

„Krūties vėžio tema man taip pat labai artima, nors mane su šia liga, ačiū dievui, sieja tik trumpa istorija. Vis tik, pakako laukti tyrimų rezultatų, kad manyje atsirakintų naujos baimės ir psichologiniai išgyvenimai. „Kintsugi žmonės“ – šiųmetinė „Sužydėjusios vilties“ labdaros renginio tema. Tai – žmonės, kurie save iš mažų dalelių klijuoja vis iš naujo. Esu labai dėkinga, kad pacientės ir jų šeimos nariai, kurie buvo pakankamai drąsūs, pasidalijo asmeninėmis istorijomis, o jos virto į dokumentinę pjesę. Ją žiūrovams pristatysime kitą savaitę vyksiančiame labdaros renginyje“, – sakė A.Grigaliūnienė.

Iniciatyvos veiklą vainikuos prasmingas labdaros vakaras

Per 16 metų labdaringa iniciatyva „Sužydėjusi viltis“ (Blossom of Hope) padėjo surinkti daugiau kaip 350 tūkst. eurų, už kuriuos nupirktos priemonės buvo paaukotos Lietuvos onkologinėms ligoninėms. Tarptautinė Vilniaus moterų asociacija (International Women‘s Association of Vilnius – IWAV) vienija Lietuvoje gyvenančias užsienio šalių ambasadores, diplomatinio sektoriaus atstoves, verslininkes iš daugiau nei 25 šalių bei veiklias Lietuvos moteris. Savo savanoriška veikla asociacija padeda spręsti socialinius iššūkius Lietuvoje.

Natalios Korytovos nuotr./Ispanijos Karalystės ambasadoje Vilniuje – „Sužydėjusios vilties“ susitikimas
Natalios Korytovos nuotr./Ispanijos Karalystės ambasadoje Vilniuje – „Sužydėjusios vilties“ susitikimas

„Sužydėjusi viltis“ iniciatyvos veiklą, kaip ir kasmet, vainikuos labdaros vakaras, kuris vyks jau visai netrukus – balandžio 25 dieną. Pirmosios ponios Dianos Nausėdienės globojamas labdaros vakaras rengiamas Lietuvos nacionaliniame dramos teatre. Šių metų renginio tema – „Kintsugi žmonės“. „Kintsugi“ – tai japonų menas, kurio dėka sudužę meno dirbiniai suklijuojami aukso gijomis, paverčiant juos dar tvirtesniais, įdomesniais ir gražesniais. Tai – japonų laimės metodas, kuris padeda trūkumus paversti privalumais.

Kilnaus vakaro organizatoriai šį kartą svečius pakvies stebėti jautrią Gyčio Ivanausko režisuojamą dokumentinę pjesę, kurioje pacienčių istorijas įkūnys Toma Vaškevičiūtė, Gintarė Latvėnaitė ir Nelė Savičenko. Prasmingo renginio metu vyks aukcionas, kuriame surinktos lėšos bus paaukotos Lietuvos onkologinėms ligoninėms. Aukciono šeimininku tą vakarą taps televizijos laidų vedėjas Rolandas Mackevičius.

Renginyje savo pasirodymus surengs dainininkė Giedrė Kilčiauskienė, elektroninės muzikos kūrėjas Leonas Somovas, violančelininkas Justas Kulikauskas-Future Cello, šokėja Goda Laurinavičiūtė. Renginio erdvę puoš floristas Mantas Petruškevičius. Renginio organizatoriai ir pjesės idėjos autoriai – renginių ir komunikacijos agentūra „OLIVE. Gyva komunikacija“. Bilietus į labdaros vakarą galite įsigyti ČIA.

Jei norite prisidėti prie organizacijos „Sužydėjusi viltis“ veiklos ir paaukoti, tai padaryti galite oficialioje Tarptautinės Vilniaus moterų asociacijos svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius