Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Medaliai! Lietuvos irkluotojų dueto sidabras ir netikėta bronza

Lietuvos irkluotojos Donata Karalienė ir Dovilė Rimkutė papildė savo kolekciją dar vienais Europos čempionato sidabro apdovanojimais, o Giedrius Bieliauskas netikėtai išplėšė bronzą.
Donata Karalienė ir Dovilė Rimkutė iškovojo Europos čempionato sidabrą, o Giedrius Bieliauskas išplėšė bronzos medalį.
Donata Karalienė ir Dovilė Rimkutė iškovojo Europos čempionato sidabrą, o Giedrius Bieliauskas išplėšė bronzos medalį. / LIF nuotr.

Europos irklavimo čempionate Šegede (Vengrija) sekmadienis atnešė gerų žinių.

34 metų Donata Karalienė ir 22 metų Dovilė Rimkutė iškovojo sidabro medalius porinių valčių varžybose.

Auksą laimėjo Norvegijos įgula – Thea Helseth ir Inger Seim Kavlie, 2000 m distanciją įveikusios per 7 min. 39,42 sek.

Lietuvos irkluotojos nuo čempionių atsiliko 2,08 sek.

Už lietuvių nugarų liko praėjusių metų Europos čempionės rumunės Ancuta Bodnar ir Simona Radis, kurias nuo nugalėtojų skyrė 4,24 sek.

Kitos finalo įgulos nuo čempionų atsiliko daugiau nei 12 sek.

„Džiaugiamės, kad pagaliau atsirišo tas rumunių dominavimas – šįkart mums pavyko jas aplenkti, – sakė D.Karalienė. – Tai vienos pirmųjų sezono varžybų, tad jaudinomės. Dabar esame laimingos, patenkintos.“

Pučiant priešpriešiniam vėjui 2000 m distancijoje lietuvės startavo antrajame take.

Šildančius rūbus po įprastų aprangą apsirengusios mūsų irkluotojos stipriai pradėjo ir nežymiai pirmavo tarp keturių į priekį įsiveržusių įgulų.

Distancijos viduryje, įveikus vieną kilometrą, išryškėjo dvi lyderių komandos: Lietuvos ir Norvegijos. Tuo tarpu pernai Europos čempionėmis tapusios rumunės pradėjo atsilikti. Dar toliau atsiliko Čekijos, Airijos ir Šveicarijos įgulos.

Antrojoje distancijos dalyje norvegės, buvusios greičiausios atrankoje, ėmė lenkti puse valties korpuso lietuves.

Galiausiai finišas susiklostė taip, kad mūsų šalies komanda antrus metus pasipuošė sidabro medaliais.

„Finiše išlaikyti irklus buvo sunku“, – sakė D.Rimkutė.

Lietuvės yra užsitikrinusios olimpinį kelialapį ir teigė, jog laimėtas sidabras turėtų suteikti daugiau pasitikėjimo ir ryžto rengiantis Paryžiaus olimpinėms žaidynėms.

Netikėtai aukšta G.Bieliausko vieta

Iš viso A finaluose startavo keturi Lietuvos atstovai.

Vyrų vienviečių valčių lenktynėse Giedrius Bieliauskas šalies irklavimo bendruomenę nustebinęs vien patekimu į finalą, pabandė pasigrumti dėl medalio.

LIF nuotr./Giedrius Bieliauskas
LIF nuotr./Giedrius Bieliauskas

26 metų lietuvis pradėjo finalą žemiausiu tempu, bet laikėsi ketvirtoje vietoje ir bandė neatsilikti nuo trečioje vietoje plaukiusio dano.

Galingu finišu G.Bieliauskas galiausiai išplėšė bronzą ir iškėlė pergalingai ranką – tai pirmasis tokio lygio apdovanojimas per šio irkluotojo karjerą.

„Iš tiesų nesitikėjau medalio, – pripažino G.Bieliauskas. – Bet mačiau priešininkus ir iš kairės, ir iš dešinės pusės. Tad atradau jėgų finišuoti.“

G.Bieliauskas dar neturi olimpinio bilieto. Dėl jo pasigrumti reikės kitą savaitgalį Trakuose, kur Dovydas Nemeravičius iri turi planų – šis irkluotojas pernai užėmė devintą vietą pasaulio čempionate ir iškovojo vieną olimpinę kvotą šaliai.

Auksą laimėjo vokietis Oliveris Zeidleris, 2000 m įveikęs per 7 min. 38,47 sek.

Sidabras atiteko graikui Stefanos Ntouskos, kuris atsiliko 2,89 sek.

G.Bieliauską nuo nugalėtojo skyrė 4,88 sek., o už jo nugaros po paskutinių yrių likusį daną Sverri Nielseną – 6,03 sek. Penktas buvo neutralus sportininkas Yauheni Zalaty (6,24 sek.).

Viktorija Senkutė greičio neišlaikė

Kiek vėliau sekmadienį A finale startavo Viktorija Senkutė.

Balint Czucz nuotr./Viktorija Senkutė
Balint Czucz nuotr./Viktorija Senkutė

Vienviečių valčių varžybose 28 metų lietuvė užėmė šeštą vietą.

Auksą šioje rungtyje laimėjo serbė Jovana Aršič, 2000 m įveikusi per 8 min. 23,42 sek. Sidabras atiteko vokietei Alexandrai Foester (atsiliko 4,74 sek.), bronza – čekei Alice Prokesovai (atsiliko 11,55 sek.).

V.Senkutė, pernai pasaulio čempionate užėmusi šeštą vietą ir užsitikrinusi olimpinį bilietą, veržliai startavo: į priekį toli įsiveržė serbė, o lietuvė laikėsi 2-3 pozicijose, lenktyniaudama su vokiete.

Įpusėjus distancijai V.Senkutė yrėsi trečia, bet tuo metu priartėjo ir aplenkė kitos finalo irkluotojos. Nuo nugalėtojos mūsiškė atsiliko 25,68 sek.

Brolių Dovydo ir Domanto Stankūnų duetas sekmadienį yrėsi B finale – pavienę dvivietę valtį irkluojantys broliai užėmė trečią vietą ir gautinėje įskaitoje finišavo devinti.

Iš viso į Europos irklavimo čempionatą Vengrijoje Lietuva delegavo 13 sportininkų.

Irkluotojų vingiai

34 metų D.Karalienė prieš dešimtmetį skynė ryškiausių spalvų apdovanojimus irdama kartu su Milda Valčiukaite. 2016 m. Rio de Žaneire jos laimėjo olimpinę bronzą.

„Scanpix“ nuotr./Milda Valčiukaitė ir Donata Vištartaitė
„Scanpix“ nuotr./Milda Valčiukaitė ir Donata Vištartaitė

2017 m. jausdama didelį nuovargį D.Karalienė buvo paskelbusi apie karjeros pabaigą, per trejų metų pertrauką karjeroje pagimdė dvynukus, o sudėtinga motinystė dėl vaiko sveikatos bėdų stumtelėjo sugrįžti į irklavimą 2020 metų pabaigoje.

Vėl sėdusi į valtį su M.Valčiukaite, ji laimėjo Europos pirmenybių sidabrą, o Tokijo olimpinėse žaidynėse užėmė ketvirtą vietą. Bet metų pabaigoje jau M.Valčiukaitė pranešė, jog dabar jau ji, būdama 27-erių, deda tašką karjeroje.

D.Karalienė suvienijo jėgas su D.Rimkute – 12 metų jaunesne irkluotoja.

„World Rowing“ nuotr./Donata Karalienė ir Dovilė Rimkutė
„World Rowing“ nuotr./Donata Karalienė ir Dovilė Rimkutė

Pernai jų duetas dukart tapo sidabriniu – ir Europos čempionate, ir pasaulio pirmenybėse iškovojo sidabro apdovanojimus. Metų pabaigoje irkluotojos buvo išrinktos Lietuvos geriausia metų komanda, o jų treneris Virgaudas Leknickas – geriausiu metų treneriu.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dovilė Rimkutė ir Donata Karalienė dėkojo treneriui Virgaudui Leknickui, o šis dėkojo irkluotojoms.
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dovilė Rimkutė ir Donata Karalienė dėkojo treneriui Virgaudui Leknickui, o šis dėkojo irkluotojoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius